Vurderer du å kjøpe elbil? Dette må du gjøre hjemme!

Electric car plug charging in the winter
Philip Nguyen
Philip Nguyen

Elhjem innholdsprodusent

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Elbil

Elbil blir mer og mer populært i Norge disse dager. Hvis du nylig har kjøpt deg elbil eller vurderer å gå til innkjøp av elbil i fremtiden, er det flere ting du bør være klar over. Elbileiere bør forberede seg godt før kjøpet, og det anbefales at du forbereder boligen din slik at det vil være lett for deg å lade elbilen din.

 

Hvordan lader jeg elbilen?

Siden elbiler har blitt mye vanligere i løpet av de siste årene, har det også blitt mer fokus på hvor alle bilene skal lades. Hvis du lurer på å investere i en elbil, bør du få oversikt over hvordan du skal lade den nye bilen din. 

I Norge finnes det flere ulike ladeløsninger for elbil, uansett hva slags bolig og livssituasjon du har. Det finnes ladepunkter langs veiene, men mange opplever at det beste er å få installert en ladeboks hjemme. 

De fleste som har elbil synes det er mest praktisk å lade elbilen hjemme, spesielt over natten. Dette er en nyttig og enkel løsning som lett kan oppnås ved å installere en ladeboks i hjemmet. Hvis du bor i egen bolig, er det enkelt å få deg en hjemmelader. Dersom du derimot bor i borettslag eller sameier, kan situasjonen være litt mer komplisert.

 

Kan jeg bruke vanlig stikkontakt?

Mange som har elbiler bruker bare en vanlig stikkontakt i hjemmet når de skal lade bilen sin. Men dette bør du absolutt unngå. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler mot å lade elbil i et ordinært strømuttak. Det er fordi de normale stikkontaktene i boliger ikke er ment for å håndtere strømmengdene en elbil trenger, og dette kan være farlig. Bruk av vanlig stikkontakt for å lade elbil kan føre til kortslutning og brann i hjemmet. Det er derfor lurt å unngå å lade elbilen din fra stikkontakt, og heller installere en ladeboks i hjemmet ditt.

 

Er ladebokser tryggere?

Hjemmeladere er utrustet med sikkerhetsutstyr som kontrollerer at ladingen går riktig for seg, og hvis noe går galt, stoppes strømforsyningen. Ladeboksen sørger altså for at elbilen får strøm på en trygg og sikker måte. 

Elbilforeningen anbefaler at elbileiere installerer en hjemmeladestasjon, siden de fleste eiere av elbiler opplever det som den tryggeste og mest beleilige løsningen for lading av elbil. Det er ikke bare den sikreste løsningen – det gjør også ladingen raskere og enklere.

 

Hva bør jeg gjøre hjemme for å sikre trygg og pålitelig lading av elbil?

Hvis du tenker på å skaffe deg elbil, er det viktig å få god oversikt over hva du bør gjøre i hjemmet for å sørge for at du kan lade bilen din trygt og sikkert. 

Om du ønsker å lade elbilen din hjemme, må du få montert et spesifikt ladepunkt for bilen som er sikret med en separat strømkurs. Du bør sørge for at elbilladeren din er sikker, og at den er installert av en utdannet fagperson. Her er det viktig at du velger en billader av god kvalitet – ladeboksen din bør tåle både mekaniske belastninger og vanninntrenging, siden laderen skal kunne plasseres utenfor.

 

Hvilken lader bør jeg velge?

Som eier av elbil må du være sikker på at laderen du kjøper er god nok. Det er nå et relativt stort utvalg av ulike elbilladere å velge mellom, og her er det viktig å gjøre litt research. Generelt er det ikke nødvendigvis lurt å gå for et av de billigste valgene, siden noen av de billigste laderne på markedet faktisk mangler mange viktige sikkerhetsfunksjoner som sørger for trygg lading. Det er altså viktig at du kjøper en billader som er trygg og sikker å bruke, og det smarteste er å kontakte en autorisert elinstallatør som vil sørge for at du får montert en pålitelig og god lader i hjemmet. Manglende sikkerhetsfunksjoner i laderen må ersattes med tilsvarende tilsvarende sikkerhetsfunksjoner i sikringssakpet eller på kursen ut til ladeboksen. Dette kan være veldig fordyrende.

Hvorfor er det viktig å få billaderen montert av en elektriker?

Som elbileier er det svært viktig at du sørger for at ladingen av bilen din foregår på en trygg og god måte. Derfor er det nødvendig at en autorisert installatør tar seg av installeringen av hjemmeladeren. 

En sertifisert elektriker vil garantere at ladestasjonen din er montert i henhold til reglene og lovene som gjelder for lading av elbil. I tillegg vil elektrikeren forsikre seg om at overspenningsvern er installert i boligen din, som øker sikkerheten med tanke på både elektronikken i bilen og elektrisk utstyr i boligen. 

En hjemmelader som er installert av en fagperson er den beste og sikreste måten å lade elbiler på. Denne løsningen vil sørge for at du kan lade bilen din praktisk og greit hjemme, for eksempel på natten, mens du også kan sove trygt siden installasjonen ble gjort av en autorisert installatør.

 

Eletrikertjenester på dagen – enkelt & rimelig. 

Elhjem
Vi godtar alle kredittkort for rask og enkel betaling.