Hva trenger du for å kunne lade elbil hjemme?

Philip Nguyen
Philip Nguyen

Elhjem innholdsprodusent

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Elbiler har blitt mer og mer populært, og dermed er det også høyere etterspørsel etter installering av hjemmeladere. Fortsatt er det mange som vil gjøre det lettvint ved å lade i vanlig stikkontakt, selv om dette kan føre til brann i kontakt og ledninger. Dette blir da svært dyrt i forhold til å enkelt få installert en egnet ladestasjon.

Lading i stikkontakt

For de som fortsatt vil lade i vanlig stikkontakt anbefales det å ha separat kurs, maks 10A og at den er jordet med jordfeilbryter type B. Dette frarådes til daglig bruk, men er en nødløsning som fungerer fint en gang i blant for eksempel når du er på besøk og trenger strøm. Ved daglig lading i stikkontakten på husveggen, kan dette føre til varmgang, smelting og brann i systemet fra sikringsboksen, og ekstra farlig er det å bruke skjøteledning i forbindelse med lading i stikkontakt.

 

Så enkelt er det

Selv om det er dyrere å få installert ladeboks, er det svært fordelaktig og rimeligere på lang sikt. En ladeboks vil lade elbilen mye kjappere enn en vanlig stikkontakt, i tillegg til at ladingen blir sikrere. Ladebokser er laget for høy belastning over tid, som gjør de mer egnet for daglig lading av elbiler. Det er to ladebokser å velge mellom; smart ladeboks og enkel ladeboks. En smart ladeboks vil gjøre ladingen enklere og raskere, og har mulighet for effektstyring og tidsstyring. Da kan man lade på de tidspunktene det er billigst strøm, velge effekt for å jevne ut forbruket, og sette en timer på hvor lenge bilen skal stå til lading. En enkel ladeboks er som en mer avansert og tryggere stikkontakt, og har ingen tilleggsfunksjoner bortsett fra å lade bilen. De enkle ladeboksene er vanligvis billigst.

Kontakt elektroinstallatør for installering

Boksene er forskjellige, og kan ha en fastmontert kabel og uttak for egen kabel, og med ett eller to uttak. Dette burde tas i betraktning ved valg av boks, siden man i fremtiden kan kjøpe en ny type bil eller plutselig ha to biler som trenger lading. Ladebokser må installeres av en godkjent installatør, siden de skal inn i det faste elektriske anlegget. Ofte kan man få pakkepris dersom en kjøper ladeboks og installering hos en bedrift, og det er periodevis stor konkurranse om prisene i markedet.

 

Eletrikertjenester på dagen – enkelt & rimelig. 

Elhjem
Vi godtar alle kredittkort for rask og enkel betaling.