Sikkerhetstips for elektrisitet i hjemmet

Professional electrician, installing sockets at home
Philip Nguyen
Philip Nguyen

Elhjem innholdsprodusent

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det er svært viktig å sørge for at man ruster seg så godt som mulig mot eventuelle sikkerhetsproblemer med elektrisiteten i hjemmet. Boligen vi bor i må være trygg og sikker, og derfor er det nødvendig å jevnlig ta en el-sjekk av hjemmet ditt. Hvis du er usikker på noe når det gjelder det elektriske anlegget ditt, bør du kontakte en elektriker for å få gode råd og veiledning. I denne artikkelen gir vi deg en fullstendig oversikt over våre beste sikkerhetstips for el-anlegg i hjemmet, både når det gjelder bruk av elektrisitet i det daglige og råd for å finne en god elektriker når det trengs.

Ta gode valg når det gjelder elektrisitet

Det er svært viktig at du tar de riktige valgene når det gjelder sikkerheten av det elektriske anlegget i hjemmet ditt. Her har vi samlet noen generelle råd når det gjelder el-sikkerhet.

 

Det er du som har ansvar for el-anlegget ditt

Mange nordmenn vet faktisk ikke at det er boligeierne selv som har ansvar for at deres el-anlegg brukes eller vedlikeholdes på riktig måte. Som eier av din bolig, er det du som har ansvar for el-sikkerheten i ditt hjem. Norge er det slik at over 40% av boligbranner startes grunnet feil i el-anlegget eller feil bruk av elektriske apparater og utstyr. 

Med disse tallene i tankene, er det viktig å huske på at du som eier av boligen din må sørge for at det elektriske anlegget ditt brukes i henhold til de gjeldende forskriftene, og vedlikeholdes til rett tid av sertifiserte elektrikere. Det er ikke vanskelig å ta visse forholdsregler som vil redusere sjansen for at elektrisk utstyr utvikler feil eller i verste fall at en brann bryter ut. Så lenge du har god oversikt over hva du må følge med på, kan du forhindre både skader og ulykker i hjemmet relatert til elektrisitet. 

Få oversikt over gjeldende regler og forskrifter

Som boligeier eller leietaker er det viktig at du har god forståelse av og oversikt over hvilke regler og forskrifter som gjelder angående det elektriske systemet i boligen din. Reglene og rådene er der for å sørge for at du, familien din, huset ditt og alle andre i nærområdet er så trygge som mulig. Du må passe på at el-anlegget ditt er i god stand, og du kan faktisk bli straffet hvis du ikke følger de lovpålagte reglene. 

I tillegg er det slik at du kan få mindre utbetalt i forsikringen din hvis en ulykke eller brann finner sted, og det viser seg at du ikke overholdt forskriftene. Hvis du er usikker på hvilke regler som gjelder, kan du rådføre deg med en elektriker – det finnes mange kompetente og erfarne elektrikere som kan fortelle deg akkurat det du trenger å vite. 

Sørg for å ha regelmessige el-sjekker

Det er veldig viktig at du alltid sørger for at det elektriske anlegget i boligen din er i forskriftsmessig stand, og du bør foreta en sjekk av el-anlegget jevnlig. Hvis du mistenker feil, må du ta kontakt med en autorisert elektriker straks. Siden det er du som har ansvar for alt av elektriske installasjoner og utstyr i huset ditt, må du passe på at det er vedlikeholdt og fungerer godt til alle tider. 

Du er også ansvarlig for å sørge for at kvalifiserte fagpersoner tar seg av alt arbeid i forhold til elektrisk installasjon og reparasjonsarbeid – for det er mye du ikke kan gjøre selv. Det anbefales at du får utført kontroll av det elektriske anlegget hvert 5-10 år. Nøyaktig når du bør få el-anlegget sjekket, kommer an på flere ting – blant annet hvor gammel installasjonen er og hvor stor den er. Hvis en elektriker foretar en sjekk av ditt elektriske anlegg og oppdager feil eller anbefaler oppdateringer, er det viktig at du tar dette alvorlig. Til og med små feil bør takles, siden de kan innebære brannfare eller annen risiko.

Tenk sikkerhet, ikke sparing

Mange er redd for at det skal bli dyrt å kontakte elektriker for å ta en sjekk av det elektriske anlegget eller reparere noe spesifikt. Men det trenger slett ikke være veldig dyrt å få hjelp av en elektriker, siden det finnes mange elektrikere med ulik timepris for arbeidet de gjennomfører. Du kan enkelt finne en prisliste for ulike elektrikere på nettet, sammenligne tilbudene og finne en billig elektriker i Oslo eller andre steder. Likevel anbefales det ikke nødvendigvis å velge det aller billigste tilbudet for elektriker i ditt område, siden svært lave priser kan tyde på dårligere kvalitet på arbeidet. Husk på at dette dreier seg om sikkerheten i huset ditt, og når en sertifisert, kompetent elektriker hjelper deg med det som må gjøre, innebærer det mye mer sikkerhet enn dersom en ufaglært eller ukvalifisert person tukler med ditt elektriske anlegg.

Vær på vakt, og vær klar over hva du skal se etter

Når det gjelder el-sikkerhet, er det viktig å følge med på eventuelle tegn på at noe kan være galt slik at du kan få sjekket dette, og i verste fall unngå en brann eller andre ulykker. Det er flere ting du kan være på utkikk etter i det daglige. Hvis du ser misfarging eller svimerker på eller ved elektrisk anlegg, er det et tegn på at noe er galt. Det samme gjelder lukt – dersom du kjenner lukten av svidd plast, bør du sjekke alt av elektronikk i huset og være på vakt. Du kan også kjenne på de ulike elektriske objektene for å se om de er varme.

Det er mye du ikke kan gjøre selv.

Det er noen som ønsker å spare tid og penger, og derfor vil gjøre elektrisk arbeid selv. Her må du trå varsomt frem. Når det gjelder oppgradering eller reparering av el-anlegg og elektriske installasjoner, er det mye som må utføres av en fagperson. Du kan selv gjennomføre mindre arbeid, for eksempel montering av en varmeovn, men du bør være forsiktig og rådføre deg med en elektriker hvis du er usikker. For større elektrikertjenester er det er lovpålagt å bruke en sertifisert elektriker. Med tanke på både kvaliteten av arbeidet som skal gjøres og sikkerheten til boligen din og de som bor der, er det viktig at du kontakter en profesjonell elektriker når det er større eller mer avansert arbeid som skal gjennomføres, eller dersom du trenger råd rundt elektronikk. Hvis du er bekymret for prisen for elektriker, bør du huske på at el-sikkerheten i boligen din er svært viktig, og det er vel verdt pengene å vite at ditt el-anlegg er i god stand og vedlikeholdt av en profesjonell.

Bruk kun seriøse og sertifiserte elektrikere

Det er svært viktig at du får det elektriske anlegget i hjemmet ditt sjekket av en fagperson regelmessig. Noen oppgaver relatert til vedlikehold av elektrisiteten hjemme kan du gjennomføre seg, men de fleste tjenestene i forhold til elektrisitet skal utføres av en faglært elektriker. Dette gjelder spesielt for arbeid på faste installasjoner, fordi det kun er trygt for en registrert elektroinstallatør å håndtere dette. 

Det er ikke vanskelig å komme i kontakt med profesjonelle, erfarne elektrikere nær deg. Enten du leter etter elektriker i Oslo eller i andre byer, finnes det mange gode fagpersoner som kan hjelpe deg med det du trenger. Mange elektrikere har også en vakttelefon du kan ringe hvis du trenger hjelp svært fort, og du bør ikke nøle med å ringe hvis du er usikker på noe i forhold til el-anlegget i boligen din. Med Elhjem kan du enkelt komme i kontakt med mange kvalifiserte elektrikere med lang erfaring i bransjen. Du kan få god hjelp til å sørge for at nye elektriske løsninger blir installert på en trygg og sikker måte, og at ditt eksisterende anlegg vedlikeholdes i henhold til de gjeldende reglene og forskriftene.

Velg den rette elektrikeren

Du bør alltid bruke autoriserte fagpersoner til å utføre elektrikerarbeid i boligen din. Dersom du trenger hjelp med å forbedre sikkerheten i hjemmet ditt, kan en god elektriker hjelpe deg med mye, men det er viktig at du velger den rette aktøren. Enten du leter etter elektriker i Oslo eller andre byer, er det mange gode elektrikere tilgjengelig som kan hjelpe deg, og du må velge riktig. Elektrikeren du velger må være seriøs og profesjonell, og den må være sertifisert med riktig utdannelse. Du bør sammenligne tilbudet mellom de ulike aktørene før du velger den som passer best for deg, og prisene du blir tilbudt vil variere. Prisen for elektrikertjenester kommer an på hva som skal gjøres, og kostnaden varierer mye mellom ulike aktører og forskjellige områder. 

Sjekkliste for elektriksitetssikkerhet i hjemmet

Det er mange steg du kan ta for å sørge for at ditt hjem er så trygt som mulig. Vi har satt sammen en nyttig sjekkliste som vil hjelpe deg med å passe på at din el-sikkerhet er god.

Sørg for at elektronikk ikke blir dekket over

Mange av oss er uforsiktig med bruken vår av elektroniske artikler, og dette kan være farlig. Det er viktig at du aldri bruker eller etterlater elektronisk utstyr under dyne eller pledd, med mindre det er et produkt som er beregnet for slik bruk, som for eksempel et elektrisk teppe. Det er slik at mange elektriske produkter kan bli for varme, og dette kan faktisk føre til brann. Pass på at både du selv og familien din (spesielt yngre barn), er forsiktige med dette.

Bruk fastmonterte stikkontakter

Når det gjelder permanent elektrisk utstyr, er det lurt å alltid bruke stikkontakter som er fastmontert til veggen. Det er fordi dette er tryggere enn å bruke for eksempel skjøteledninger, som innebærer mer risiko. Derfor bør du alltid sørge for at permanent utstyr i boligen din, som TV, lamper og lignende, alltid er plugget inn til en fastmontert stikkontakt. Dette er noe du bør tenke over når du skal flytte inn i en ny bolig, pusse opp eller bygge ny bolig – du bør ha nok fastmonterte stikkontakter for alt du har av elektrisk utstyr og apparater.

Unngp skjøteledninger hvis det er mulig

Når det gjelder elektrisk utstyr, bør du unngå bruk av skjøteledninger så langt det er mulig. Skjøteledninger og grenuttak bør ikke brukes som noe annet enn en midlertidig løsning for elektrisk utstyr og produkter. Det er fordi det er mye tryggere å bruke fastmonterte stikkontakter for el-apparater.

Sjekk sikringsskapet

Sikringsskapet kan faktisk være en brannfelle, selv om mange av oss ikke er klar over dette. Du bør alltid sjekke sikringsskapet ditt jevnlig, og hvis du opplever at sikringen går uten at du finner  ut hvorfor det skjedde, er det på tide å ringe en elektriker for å få sett på dette. En autorisert fagperson kan utføre en el-kontroll av hele boligen din, og få oversikt over om du må bytte ut innmaten til sikringsskapet ditt. Hvis din bolig er utstyrt med et eldre sikringsskap er det ekstra viktig å være oppmerksom på dette – det er fordi skrusikringer som pleide å brukes i sikringsskap utgjør en større brannfare enn automatsikringene som brukes i sikringsskap disse dager. 

Ikke tørk klær på elektriske ovner

På tross av advarsler som står på ovnene, er det flere som ikke er klar over faren ved å dekke til elektriske ovner. Mange velger å tørke klær på elektriske ovner, som faktisk er en stor brannfare. Det er derfor veldig viktig at du og alle andre i boligen ikke dekker over elektriske ovner, og finner en bedre løsning for å tørke klær.

Bekymret for brann? Ta en brannforebyggende e-kontroll

Hvis du er bekymret eller redd for at en brann skal bryte ut i boligen din, kan du få utført en el-kontroll med spesielt fokus på brannforebygging for å roe nervene dine. En autorisert kontrollør vil da sjekke el-anlegget ditt og brannsikkerheten generelt i hjemmet ditt. De ulike punktene som sjekkes i forbindelse med dette er utviklet basert på statistikk angående hvor i hjemmet ulykker og brann ofte finner sted, slik at risikoen for at noe går galt hjemme hos deg minskes.

Sørg for at det er god avstand mellom lamper og tekstiler

Det er ikke alle som er klare over brannfaren ved bruk av lamper som er nær brennbare materialer. Du bør passe på at det er god avstand mellom lampene i de ulike rommene i huset ditt og gardiner og andre tekstiler. Det er fordi dette er brannfarlig, og en brann kan oppstå fort.

Vær på utkikk etter svimerker eller lukt

At elektrisk utstyr og produkter går varme fører til mange branner i norske hjem. Derfor er det viktig at du alltid følger med og er på utkikk etter svimerker på og rundt elektriske apparater. Vær også oppmerksom på en svidd lukt i forbindelse med elektrisk utstyr. Varmgang er som regel et resultat av feil på elektrisk anlegg, og dette er veldig brannfarlig. Dersom du ser at elektrisk materiell i boligen din er varmere enn vanlig eller har svimerker, må du med en gang avkoble sikringen og ta kontakt med en sertifisert elektriker som kan se på dette.

Elektrisk støt er et varseltegn

Dersom du får elektrisk støt når du rører på ting i hjemmet ditt, kan dette være et tegn på at noe er galt i el-anlegget ditt. Hvis berøring av elektrisk utstyr fører til at du får støt, betyr det at du bør gjennomføre en sjekk av det elektriske anlegget i boligen din. Hvis du er usikker, kan en elektriker gi deg gode råd og veiledning angående dette.

Sjekk el-materiell i huset regelmessig

Du bør jevnlig sjekke både stikkontakter, brytere og støpsler i boligen din for å se om alt ser bra ut. Ved å regelmessig ta en overflatisk kontroll av dette selv, er det mer sannsynlig at du kan avdekke feil, slitasje eller noe annet uvanlig tidlig. Du kan da hindre at en farlig feil utvikler seg og forårsaker ulykke eller brann i huset ditt, ved å få en sertifisert elektriker til å se på det elektriske anlegget ditt.

Skift ut eldre elektrisk utstyr

Mange norske hjem har ganske gammelt elektrisk utstyr, og dette bør du være oppmerksom på. Det har vært mange utviklinger innen el-sikkerhet over de siste tiårene, og produktene som selges i dag tilbyr mye mer trygghet og sikkerhet enn gamle apparater. Det er derfor viktig at du følger med på alt du har av elektrisk utstyr, og bytter det ut med mer moderne utstyr når det er nødvendig.

Få en jordfeilbryter installert

Det er svært viktig at sikringsskapet ditt er i god stand, siden den sørger for alt innen det elektriske anlegget ditt. Når det gjelder moderne sikringsskap, er disse utstyrt med jordfeilautomater. Jordfeilautomaten kombinerer kurssikring og jordfeilbryter, og bidrar med mye sikkerhet for ditt el-anlegg. En jordfeilautomat kan redusere faren for brann betraktelig fordi den kobler ut kretser dersom jordfeil oppstår. Hvis du ikke har en jordfeilautomat eller jordfeilbryter, bør du få dette installert så fort som mulig. Dersom du er usikker på om du har en jordfeilbryter i forskriftsmessig stand, kan en elektriker fortelle deg det.

Kontakt en elektriker fort når det er nødvendig

Det er viktig at du kontakter en sertifisert fagperson så fort som mulig hvis du mistenker at noe kan være galt med det elektriske anlegget ditt, eller hvis det er på tide med en rutinemessig kontroll. En fagperson utfører en detaljert og god sjekk av el-anlegget, og vil kjapt se om det er noe galt, eller om noe må gjøres for å gjøre det til et hensiktsmessig og forskriftsmessig anlegg. Med Elhjem kan du lett komme i kontakt med en god elektriker og fortelle dem om situasjonen din og hva du trenger. Aktøren vil så rådføre deg, fortelle deg når en elektriker kan komme, og gi deg en oversikt over hvor mye arbeidet kan koste.

Elektrikervakt når du trenger det

Dersom en akutt feil eller bekymring oppstår, må du ikke nøle med å ringe elektriker. Behov for elektriker kan oppstå når som helst på døgnet, og det har de fleste elektrikerfirma god forståelse for. Mange elektrikere tilbyr hastehjelp både på kvelden, natten og tidlig på morgenen – slik at du kjapt kan få hjelp med det du trenger. Det er alltid bedre å få sjekket en feil som viste seg å være ufarlig, enn å unngå å ta en nødvendig kontroll kjapt og muligens ende opp med en brann eller ulykke. Hasteoppdrag koster som regel mer, og prisene vil variere mellom ulike aktører. 

Vi håper disse tipsene hjelper deg med å sørge for god el-sikkerhet i hjemmet ditt. Hvis du trenger hjelp med elektrisiteten i boligen din eller ønsker råd fra en erfaren og god elektriker, kan du bruke Elhjem for å komme i kontakt med en elektriker nær deg som kan hjelpe. På våre sider kan du få oversikt over de mange gode elektrikerne nær deg, enten du ønsker å finne en elektriker i Oslo eller et annet sted i landet.

 

 

 

 

Eletrikertjenester på dagen – enkelt & rimelig. 

Elhjem
Vi godtar alle kredittkort for rask og enkel betaling.