Stikkontakt

European electrical outlet
Philip Nguyen
Philip Nguyen

Elhjem innholdsprodusent

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Engelsk stikkontakt

De engelske stikkontaktene har 230 volts spenning og frekvens på 50 Hz slik som i Norge, men skiller seg ut ved at de har tre hull i stedet for to. I Storbritannia bruker de pluggkategori type G, som både kan være jordet og ujordet, og er polarisert slik at den bare kan stikkes inn én vei. Pluggen har to kraftpinner og én lengre jordstift.

Etman stikkontakt

Etman er en norsk produsent av stikkontakter og annet materiell som er godkjent for det europeiske markedet. Prismessig er Etman stikkontakt billigere enn mange andre merker.

Dobbel stikkontakt med jording

Siden det ikke lengre er lov å installere stikkontakter uten jording, brukes det nå bare jordede kontakter. En dobbel stikkontakt med jord har plass til to kontaktplugger, og tåler maks 16 A strøm. Stikkontakter kommer både som innfelt og påvegg, der de innfelte er flatere enn påvegg.

Dobbel stikkontakt uten jording

Dobbel stikkontakt uten jording er ikke lenger å finne i nyere boliger, siden det ikke er lov. I en del eldre hjem finnes det derimot ujordede stikkontakter i noen rom. Stikkontakter som ikke er jordet, har bare ett lag med isolasjon og ingen ekstra beskyttelse mot berøring ved feil.

Stikkontakt bad

På badet og våtrom generelt er det lurt med sprutsikker stikkontakt, gjerne med lokk. Det finnes både enkle og doble stikkontakter med lokk som også er designet for å være sprutsikker. Klassifikasjonen IP44 er stikkontakter blant annet beregnet for våtrom der det er fare for sprut og støv.

Stikkontakt bad krav

Det er visse krav som må innfris når det gjelder å ha stikkontakter på bad og vaskerom. Det skal blant annet være et uttak for hvert stasjonært utstyr, så lenge det ikke er fast montert. Stasjonært utstyr kan være vaskemaskin og tørketrommel. I tillegg skal det være minst to uttak fordelt tilgjengelig i rommet. En enkel stikkontakt er å regne som ett uttak, mens en dobbel stikkontakt er to uttak. 

Stikkontakt USB

Det finnes nå stikkontakter med USB-lader, enten med både kontakt og USB, eller bare USB-lading. Dette er perfekt for lading av mobil, nettbrett og andre elektroniske apparater. USB stikkontakt blir mer og mer populært i moderne hjem, siden man slipper å bruke den vanlige pluggen til mobillading, slik at selve stikkontakten er ledig for å brukes til noe annet.

Komfyrstikkontakt

Det er egne stikkontakter beregnet for komfyr og stekeovn, siden disse, og da spesielt koketoppen, bruker mer strøm enn vanlige stikkontakter er laget for å tåle. Komfyr stikkontakt kalt “teknisk stikk” er beregnet for komfyrkurs, og har en maksimumsstrøm på 25 A. Den er også utformet litt annerledes enn vanlige stikkontakter. 

Amerikansk stikkontakt

De amerikanske stikkontaktene varierer i utseende ut i fra om de er jordet eller ikke, og om de er polarisert eller ei. Det brukes både pluggkategori A og B, og de har en effektverdi på strømspenningen på 115 volt og 60 Hz. Et ujordet støpsel kan være enten polarisert eller ikke, mens de jordede er alle polariserte. De ujordede pluggene har to flate pinner, mens de jordede har to flate pinner pluss en jordingsstift. Begge typer ujordede og den ene typen jordede stikkontakter tåler 15 A strøm og har 125 V som maks spenning, mens en sterkere type jordet stikkontakt tåler 20 A strøm og 125 V spenning. Sistnevnte jordede stikkontakt ser litt annerledes ut enn de andre, siden den oppe til venstre har en vridd “T” i stedet for et helt flatt hull. 

Fjernstyrt stikkontakt

Med fjernstyrt stikkontakt kan du sitte i sofaen og styre strømmen med en fjernkontroll. Dette er ideelt for deg som vil ha et smartere og enklere hjem, der du kan kontrollere strømforbruket på for eksempel lamper eller annen elektronikk koblet i kontaktene. Du kan bruke samme fjernkontroll for flere stikkontakter. Man får tak i fjernstyrte stikkontakter for både innendørs og utendørs bruk. 

Koble lysbryter til stikkontakt

For elektrikere er det svært enkelt å koble lysbryter til stikkontakt. Når stikkontakten og koblingsboksen allerede er montert, skal det være to ledninger fra stikkontakten og tre ledninger fra koblingsboksen som skal monteres til lysbryteren, pluss jording fra begge punkter. Selve bryteren ligger mellom de to øverste punktene merket med trekant og L. Det er også to koblingspunkter nederst merket med B. Enpolede brytere trenger brun tilførsel, og denne skal inn i merket L. Bryterledningen er svart og skal inn i det trekantmerkede hullet. Blå ledning skal ha direktespenning fra tilførselen, og kobles til blindpunktene nederst sammen med den hvite ledningen. Den andre brune ledningen kobles sammen med den første, slik at stikkontakten får begge fasene sine. Jordinga skal kobles sammen og stikkes inn i det siste blindpunktet. Til sist skal lokket festes på. Når det er to kabler i veien, må lokket beskjæres med en Elko-kniv for å lage utsparinger. Lokket klikkes enkelt på plass med en skrutrekker. Vippebryteren trykkes deretter på. Dette skal bare utføres av faglærte.

Stikkontakt USB Beskytter til stikkontakt

Det kan være lurt med beskyttelse til stikkontakt for å gjøre den barnesikker og forhindre at det stikkes inn ting som ikke skal være der, siden dette kan være svært farlig med tanke på elektriske støt. Dette er billig å få tak i, enkelt å montere og bruke, og du minimerer sjansen for uheldige situasjoner. Stikkontakt beskytter kan med andre ord redde liv.

Bytte deksel på stikkontakt

Å bytte deksel på en stikkontakt er en av tingene du faktisk har lov til å gjøre selv av elektrisk arbeid, så lenge du ikke skrur av selve stikkontakten og løsner på ledningene. For å få av lokket er det bare å skru av skruene og ta den av veggen, og det motsatte for å feste det nye lokket på plass igjen. Å bytte stikkontakt deksel er vanlig å gjøre dersom den gamle har gulnet eller man vil skifte farge på dekselet. Mange liker svart stikkontakt dersom den matcher bedre med interiøret enn de vanlige hvite.

Lysarmatur med stikkontakt

Lysarmaturer med stikkontakt finnes både til kjøkken og bad, og er genialt for å både få lys og kunne lade det man trenger. På badet kan man dermed barbere seg eller krølle håret med godt lys fra baderomsarmatur med stikkontakt, eller gjøre lekser på kjøkkenet godt belyst og lade mobilen eller datamaskinen i stikkontakten. Det er praktisk å montere disse under skap eller hyller. De kommer også med LED-lys som er energibesparende og bruker mindre strøm til samme lysstyrke, i tillegg til at de har lavere varmeutvikling som gjør de mer barnevennlige og sikre i bruk. 

Stikkontakt Elko

Elko sine stikkontakter er norskproduserte, og er de mest brukte på det norske markedet. De er av høy kvalitet med lang holdbarhet, og finnes i mange ulike former etter behov. Elko har produsert elektromateriell i over 60 år, og har vært innovative i bransjen i alle år. 

 Barnesikring stikkontakt

For å sikre at små hender ikke stikker noe smått inn i stikkontakten, er det lurt med barnesikring. Dette kan være lokk som settes på støpselet for å forhindre at noe kan komme inn. Det er enkelt å åpne og lukke ved bruk, og barna slipper dermed å få elektriske støt. Clas Ohlson har kontaktsikring for strømuttak som er barnesikring av stikkontakter. Disse festes med en monteringsnøkkel, og er enkel å ta av og på ved bruk av stikkontakten. Disse forhindrer at noe kommer inn i kontakten. 

Lampe til bad med stikkontakt

Til badet er det en god idé å ha et lysarmatur med stikkontakt, slik at du både får lys i rommet og strøm til de elektriske apparatene du bruker på badet. Stikkontaktene i disse lysarmaturene kommer med lokk, slik at de er sprutsikre på våtrom. Dersom den festes over speilet, får du godt lys når du skal stelle deg. Baderomslampe med stikkontakt er svært ofte å finne i norske hjem.

Adapter til stikkontakt

Hvis du skal ut og reise, er det sannsynligvis nødvendig med en adapter til stikkontakt. Type adapter du trenger avhenger av hvor du skal og hvilke typer stikkontakter de har der. Strømspenningen kan også være forskjellig fra land til land, slik at adapteren omgjør spenningen til riktig nivå for ditt bruk. Stikkontakt adapter er vanligvis ganske rimelig å kjøpe, og de finnes i de fleste elektronikk- og duppedittbutikker og på flyplassen. 

Japansk stikkontakt

Stikkontaktene i Japan er ganske lik stikkontaktene i USA. De japanske ujordede stikkontaktene i pluggkategori A har de samme egenskapene som den amerikanske upolariserte, og de japanske jordede stikkontaktene i pluggkategori B er lik den amerikanske jordede med 15 A og 125 V. 

Stikkontakt timer

Med en stikkontakt timer vil du kunne stille inn tidspunkter for hvor lenge stikkontakten skal være på før den slår seg automatisk av. Dette kan være til lamper, lading av elektronikk, eller motorvarme på bilen. Ved å montere en stikkontakt med timer vil det være mindre fare for brann og varmgang. Det er et kjent problem at mobiltelefoner tar fyr ved å lade de over natten. Risikoen for dette minimeres ettersom at stikkontakten bare tilfører strøm en gitt tidsperiode som du selv bestemmer. 

Stikkontakt symbol

Når du tegner en el-plan for en bygning, er det ulike symboler for de forskjellige punktene som stikkontakt, nettverksuttak, lampe og lysbryter. Det skal for eksempel være én stikkontakt per 4 kvadratmeter i oppholdsrom og per løpemeter benkeplate på kjøkkenet, og 6 uttak bak TV, men du som kunde kan være med og bestemme hvor de skal plasseres ellers. 

Koble dimmer til stikkontakt

En dimmer med vriknapp brukes for å justere lysstyrken på lamper. Strøm må kobles inn og ut til lampen fra dimmeren. Start med å finne den sorte ledningen som er en bryterledning, og en L-fase. Hent deretter ut en til L-fase til dimmeren, denne er brun. Kutt og avmantle ledningene. Bryterledningen skal inn på utgangen av dimmeren, og L-fase inn i L eller pil. Skru til. Blå ledninger kobles sammen med resten av de blå ledningene. Skru fast dimmeren, monter rammen, festemutteren og dimmehjulet. 

Stikkontakt med bryter

Stikkontakt med bryter er spesielt greit å ha på hytta eller i rom man bruker lite, for å spare strøm. Et annet alternativ er å benytte dette til pluggene til mikrobølgeovn eller TV, slik at man slipper å stikke i kontaktene før hvert bruk. Kontaktpluggene kan da stå i hele tiden uten at de bruker strøm, og det er enkelt å skru av og på strømmen når det trengs. 

Schneider stikkontakt

Schneider er en globalt ledende bedrift som produserer elektromateriell og utfører elektrisk arbeid. Schneider stikkontakt er brukt over store deler av verden, og er et kvalitetsmerke innen sitt fagfelt. 

Koble stikkontakt i serie

Å koble stikkontakter i serie er noe du helst bare bør få gjort med stikkontakter som brukes til apparater med lav strømbelastning. Dette er fordi strømspenningen øker fra den ene kontakten til den neste i en seriekobling. Seriekobling skjer ved at stikkontakter kobles i en rekke med ledninger fra den ene til den neste bortover. Det er mer vanlig å parallellkoble stikkontakter, siden dette er sikrere med tanke på overbelastning, varmgang og brannfare. 

Norwesco stikkontakt

Norwesco har i 75 år utviklet elsikkerhetsprodukter med fokus på høy kvalitet, sikkerhet og smarte løsninger. De tilbyr blant annet stikkontakter, brytere, koblingsbokser, jordfeilbrytere, timere og bilvarmesentraler. Produksjonen foregår i Sverige av dyktige fagfolk.

Lade elbil i vanlig stikkontakt

Å lade elbil i vanlig stikkontakt er ikke anbefalt over tid. Dette kan føre til varmgang, smelting og brann i systemet fra sikringsboksen, enda farligere er det å bruke skjøteledning i tillegg til stikkontakt på husveggen. Dersom du fortsatt ønsker å lade i vanlig stikkontakt, bør du ha separat kurs, maks 10 A og jording med jordfeilbryter type B. Hvis det oppstår brann eller skade i forbindelse med lading i stikkontakt, vil dette bli dyrere å fikse enn å montere egnet elbillading i hjemmet. 

Stikkontakt i Hellas

I Hellas bruker de stikkontakter kalt europlug i pluggkategori C, som er til ujordet utstyr. Strømnettet har en spenning på 230 V og frekvens 50 Hz, slik at vi kan bruke de norske apparatene våre på ferie i Hellas uten adapter. 

Stikkontakt i Italia

I Italia brukes pluggkategori L, men også mer og mer av de som tar type C, E og F Schuko. Kategori L finnes i liten og stor versjon med ulike strømstyrker, som passer i hver sine stikkontakter. Disse er jordet, og har tre hull. Den lille tar 10 A og den store 16 A, og de har begge maks spenning på 250 V. 

Stikkontakt i Spania

Du trenger ikke adapter til stikkontakter i Spania, siden våre norske passer i deres. De har maks spenning på 220 V på sine europlugger. 

Stikkontakt i Thailand

Thailand bruker pluggkategori H, som er jordede stikkontakter med 16 A som maks strøm og 250 V som maks spenning. De er ofte for trange for våre norske plugger, slik at man trenger adapter. 

Nattlys stikkontakt

Det finnes både små lys og større lamper for å plugge rett i stikkontakten. Dette er perfekt som nattlys ved sengekanten, og bruker lite strøm siden de tas ut av kontakten når de ikke er i bruk. 

12 volt stikkontak

Vegguttak med lavspenning på 12 volt er perfekt for apparater som drives med sol- eller vindkraft, eller på hytta, båten eller campingvogna.

Eletrikertjenester på dagen – enkelt & rimelig. 

Elhjem
Vi godtar alle kredittkort for rask og enkel betaling.