Hvilken utebelysning er riktig for deg?

Philip Nguyen
Philip Nguyen

Elhjem innholdsprodusent

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Når det gjelder belysning i og rundt hjemmet ditt, er det mye du bør tenke på. Uansett hva slags uteområde du har – hage, balkong, veranda eller noe annet – er det viktig at belysningen ute fungerer godt og skaper det stiluttrykket du trives med.

Ulike typer belysning

Det finnes mange ulike typer utebelysning, så det er lurt at du får oversikt over hva som er på markedet og hva som vil passe best for deg og ditt uteområde. Riktig utebelysning kan bidra mye med å skape stemning og gjøre din bolig hyggelig å være i, og med god belysning ute vil du få større glede av utearealene dine.

 

Skap stemming

Riktig belysning vil gjøre mye for å skape en hyggelig stemning utenfor både hus og hytte. Utebelysningen er tross alt en stor del av inntrykket man får av både huset og uteområdene dine, og kan gjøre mye for å skape god stemning og trivsel. 

Her i Norge opplever vi mange mørke kvelder i løpet av året, og da er det flott å ha god belysning ute som kan bidra til en fin atmosfære på tross av mørket rundt. Det er godt kjent at lys er svært stemningsskapende, så det er lurt å investere i dette for å skape det beste inntrykket av ditt uteareal. Koselig utebelysning er en flott måte å ønske gjester velkommen på, og skaper mye trivsel både hos dere som bor i huset og de besøkende.

Planlegg belysningen godt

Det kan være vanskelig å vite hvordan man bør lyse opp uteområdet. Vi anbefaler at du planlegger utebelysningen din godt før du setter i gang med prosjektet, og vurderer både dine praktiske behov og den estetiske effekten av belysningen du velger. Du bør tenke nøye gjennom hva slags belysning du ønsker i de ulike områdene rundt boligen din.

Vi som bor i Norge er godt kjent med mørke kvelder der god belysning er helt nødvendig. Det er derfor viktig at du tenker over hva dine behov er, spesielt med tanke på belysning av din inngangsdør, garasje og oppkjørsel, i tillegg til eventuell hage, terrasse eller veranda.

Det er ikke alle som er klar over at ulike typer uteområder gjerne trenger ulike typer belysning for å sørge for at stilen og lyseffekten passer godt – for eksempel bør inngangspartiet ha et praktisk, godt lys som gjør det enkelt å låse seg inn, mens balkongen eller verandaen din gjerne kan ha en mer dempet og stilfull belysning som er perfekt for å drikke et glass vin med venner en rolig sommerkveld. 

For områder som skal være godt opplyst, som for eksempel inngangparti, garasje, gårdsplass eller gangvei, kan bakkebelysning i form av uplights eller lyssensorer være gode alternativ. Spotter fungerer godt for å lyse opp noe spesifikt, som for eksempel en vegg, dør eller et tre. For veranda, balkong eller terrasse kan en mer dus lyseffekt være ønskelig, for eksempel decklights, LED-strips eller LED-slanger. Alternativt kan downlights eller spotter med dimmer være en god løsning, slik at man kan dimme lyset til den ønskede effekten. I hagen kan det skape en god effekt med LED-belysning dandert i både busker og trær, eller du kan lyse opp visse elementer i hagen ved bruk av uplights eller lysstolper. 

Dette bør du tenke på når du tivkler planene for din utebelysning

Når du jobber med å planlegge belysningen for uteområdene dine, er det flere aspekter det er viktig at du tenker over. 

Du bør tenke nøye gjennom hvilken stemning du ønsker å skape i utearealet med tanke på god opplysning for visse steder, som for eksempel ved inngangsdøren og garasjen, i tillegg til å muligens skape en mer hyggelig stemning på verandaen eller i hagen. Du bør også vurdere hagedesignet ditt, og tenke på hvorvidt det er visse designelementer eller aspekter der du ønsker å fremheve med utebelysningen din.

Du bør også tenke over hvordan utebelysningen din vil fungere i praksis. Du bør da vurdere hvordan utebelysningen du ønsker deg vil passe med stilen og designet på din bolig og dine utearealer, siden dette bør være i harmoni. Du burde også ta høyde for gatebelysningen som allerede finnes i ditt nabolag, og tenke over hvordan denne belysningen kan fungere sammen med lysene du ønsker å sette opp for dine uteområder. I tillegg bør du vurdere i hvilken grad din ønskede utebelysning kan påvirke naboene dine, og unngå å ta valg som kan være sjenerende for andre i nabolaget.

Økt trygghet

Mange opplever at god utebelysning sikrer økt trygghet. Når uteområdene er godt belyst, føler man seg gjerne tryggere både i og utenfor boligen sin, og har god oversikt over området rundt seg. God utebelysning kan også bidra også til å forhindre innbruddstyver. 

Hvis du ønsker å bruke belysning for å skape en bedre trygghetsfølelse rundt hjemmet ditt, finnes det mange gode løsninger. Du kan for eksempel vurdere å belyse veien mellom innkjørselen og inngangsdøren godt, slik at å komme inn døren vil oppleves som trygt og oversiktlig. Utelys med bevegelsessensorer er også et populært valg for mange. Dette er lys med sensorer som fører til at lyset automatisk slås på hvis noen nærmer seg huset, og er veldig nyttig for å skremme vekk uvedkommende.

Velg kvalitet

Når du skal gå til innkjøp av belysningsprodukter og få disse montert, er det lurt at du velger produkter av god kvalitet og sertifiserte installatører som vet hva de gjør. Det finnes veldig mange ulike utelamper og annen utebelysning, men det er ikke nødvendigvis lurt å velge de aller billigste produktene. 

Generelt får man gjerne det man betaler for, og det kan være lurt å investere litt mer penger i produkter som vil fungere godt i flere år fremover. Husk også på at utebelysningen du velger bør være i stand til å tåle ulike værforhold, og det er lurt å velge produkter som er sikret mot fuktinntrengning. 

Trenger du hjelp med utebelysningen din?

Hvis du er usikker på hvilken utebelysning som passer for deg og dine behov, er det god hjelp å få. Gjennom Elhjem kan du få kontakt med mange gode og pålitelige elektrikere som kan gi deg råd angående hva slags belysning som kan være riktig for deg og dine uteområder. Fagfolkene du kan få hjelp av kan ta på seg arbeidet med å få handlet inn og montert produktene som passer best for deg, slik at du vet at utebelysningen din blir flott og er utført på en trygg og sikker måte.

 

Eletrikertjenester på dagen – enkelt & rimelig. 

Elhjem
Vi godtar alle kredittkort for rask og enkel betaling.