De beste løsningene for varme i hjemmet

Heat Floor Instalation.
Philip Nguyen
Philip Nguyen

Elhjem innholdsprodusent

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vi tilbringer mye tid innendørs, og i kalde Norge er det viktig å ha god varme hjemme. Både på kalde høstkvelder og på vinterstid må riktig varmeløsning i hjemmet til for at vi skal trives og kose oss der vi bor hele året rundt. Det er også slik at du kan spare både tid og penger ved å finne en god løsning for oppvarming av boligen din, i tillegg til at du kan velge miljøvennlige løsninger.

Hvilke varmeanlegg bør du velge?

Det finnes flere ulike varmeløsninger som sørger for at du får en god innetemperatur hele året rundt. Det er viktig at du velger et varmeanlegg som vil fungere godt for deg og dine behov. Mange varmekilder, for eksempel varmekabler, varmefolie med mer må monteres av en autorisert installatør, og det er viktig at du ikke tar på deg denne jobben selv om du ikke er kvalifisert til det.

 

Hva er de mest brukte varmekildene?

Blant de mest populære oppvarmingstypene i Norge finner vi varmepumpe, panelovn, sentralvarme og den tradisjonelle vedovnen. 

Elektrisk gulvvarme er også en populær løsning, og da har du valget mellom varmekabler, varmefolie eller varmematte. Gulvvarme er en god løsning for områder i boligen der det gjerne kan bli vått på gulvet, som for eksempel på badet og ved inngangsdøren. Gulvvarme er den varmekilden som gir best comfort og gjevnest varme.

Veien fra varmepumpe til gulvvarme er kort. Særlig ved nybygg. Gulvvarme er usynlig, lydløs, myk og økonomisk. Varmen kommer jevnt nedenifra og fyller hele rommet jevnt. Gulvvarme gjør at du kan senke innetemperaturen noen grader uten at du egentlig merker det. Gulvvarme kan brukes til alle typer gulv.

Styringssystemet gjør at hvert enkelt rom kan være akkurat så varme (eller kalde) som du ønsker. Komforten går opp, og strømforbruket ned. Styringssystemet er helautomatisk og du trenger nesten ikke tenke på noen ting annet enn å stille inn romtermostaten.

Gulvvarme er ikke avhengig av en varmepumpe, men kombinasjonen gir best økonomi i det lange løp.

Panelovner regnes gjerne som den kjappeste varmekilden, siden den varmer opp rom ganske raskt. I tillegg er det lett å regulere varmen på denne typen ovn, som gjør den nyttig å bruke. 

Sentralvarmeanlegg er også en populær varmeløsning for mange. Det finnes flere ulike valg av disse anleggene, og noen varianter bruker solenergi. Sentralvarme kan være en god løsning for å utnytte energien godt, men vær forberedt på at det kan være dyrt å få det installert i utgangspunktet. 

Varmepumper tilbyr jevn varme over hele boligen, og kan faktisk redusere strømforbruket i huset ditt. Det finnes ulike typer varmepumpe, så du bør velge det som passer best for deg. 

Vedovn er også fortsatt en populær løsning for mange, og det finnes gode, moderne ovner som utnytter strømmen godt.

Smarteløsningener for oppvarming hjemme

I disse dager har mange smarte løsninger for varme blitt utviklet, som gjør det lett å kontrollere varmen hjemme med moderne produkter. Du kan velge varmeløsninger som gjør det mulig å programmere og styre varmen i boligen din direkte fra mobilen din, som er svært beleilig og enkelt. Du vil ikke lenger komme hjem til et svært kaldt hus etter en lang dag på jobb eller en ferie, siden du kan sette på varmen før du kommer hjem med smarttelefonen din. I tillegg er det ikke fare for at du glemmer å slå av varmekilden når du går hjemmefra eller drar på ferie, og det er også en mer brannsikker løsning. Dette gir deg også bedre kontroll over strømforbruket hjemme, og kan sørge for mindre strømkostnader.

Skal du pusse opp?

Et aspekt det er viktig å vurdere når man skal velge varme i huset er hvorvidt du skal pusse opp boligen din. Noen varmeløsninger vil kreve mer arbeid for å installere enn andre, så du bør ta stilling til om du kun ønsker å varme opp et rom eller en bolig, eller om du skal i gang med å bygge ny bolig eller pusse opp et eksisterende hus. Dette vil påvirke hvilken oppvarmingsløsning som passer best for deg. Dersom du for eksempel planlegger å bytte gulv i boligen din, kan det være greit å anlegge gulvvarme i huset. Dersom du derimot ikke ønsker å pusse opp eller gjøre endringer i huset, kan en panelovn være en bedre løsning for deg. 

Hva er viktig å tenke på når man skal velge varmeløsning?

Når det gjelder å velge hva slags oppvarming du ønsker for hjemmet ditt, er det viktig at du tenker over hva dine behov er i hverdagen. Mange legger vekt på at det skal være enkelt å styre varmen, mange har fokus på at varmen skal være så smart som mulig, mange ønsker å holde strømkostnadene nede, og mange synes det er viktigst at løsningen er miljøvennlig. Du bør vurdere hva som veier tyngst for deg, slik at du kan finne den riktige løsningen for ditt hjem.

Hvilken løsning er best for akkurat deg?

Som nevnt er det mange forskjellige løsninger tilgjengelig, og du må velge det som passer best for deg og din situasjon. En elektriker vil være i stand til å hjelpe deg å finne ut av hvilke varmeløsning som er best for din bolig og dine behov. Ved bruk av Elhjem kan du lett få kontakt med mange gode og kvalifiserte elektrikere som kan gi deg gode råd for endringer eller etablering av varmesystemet i hjemmet ditt. Med Elhjem kan du få hjelp til å gjøre det beste valget for din situasjon, og du vil være sikker på at løsningen blir installert på en trygg og sikker måte, i henhold til de gjeldende reglene og forskriftene.

 

Eletrikertjenester på dagen – enkelt & rimelig. 

Elhjem
Vi godtar alle kredittkort for rask og enkel betaling.